Солна Стая

Какво е халотерапия?

За да отговорим на въпроса „Какво е халотерапия?“, Първо трябва да разберем , какво е спелеотерапията. Спелеотерапията е метод на лечение за дълъг престой в микроклимата на карстови и други пещери, солни мини, гротове, мини и др. За първи път полезните свойства на солените пещери за пациенти с патология на дихателната система са станали известни благодарение на проучванията на полски лекари (Ф. Бочковски, 1843). Експериментална клинична клиника за белодробни пациенти е построена в солните мини на Величка, Краковска област.
Понастоящем спелеотерапевтичните болници в условията на карстови пещери са налични в няколко страни – Унгария, Словакия, България, Австрия, Германия, Грузия, Узбекистан. Във всички тези болници основният лечебен фактор е въздухът на солни мини, наситен с частици каменна сол.
От средата на 80-те години на 20 век се правят опити за възпроизвеждане на микроклимата на солените пещери в затворени помещения . Тъй като основният активен фактор на метода е солевият аерозол. Методът е наречен „Халотерапия“. Това име отразява основния активен фактор на спелеотерапията – сух силно диспергиран аерозол от естествена каменна сол („хали“ – гръцко „сол“).
Халотерапията е нелекарствен метод на лечение, основан на използването на изкуствен микроклимат, близък по параметри до условията на подземните солеви болници.
Помещението, в което се създава медицинският микроклимат на солевите спелеологични болници, се нарича „халокамера“ или Солна стая.

Основните терапевтични фактори на халотерапията в контролиран микроклимат:
Силно диспергиран сух аерозол от естествена каменна сол с определен диапазон (от 0,5 mg / m3 до 10 mg / m3) с контролирани терапевтични концентрации. По-голямата част от частиците на аеродисперсираната среда (повече от 80%) представлява дишащата фракция (1-5 микрона), поради която ефективното действие на аерозола се осъществява във всички, включително и в най-дълбоките части на дихателните пътища. Физико-химичните свойства на сухия аерозол определят спецификата на метода на халотерапията, особеност на който е многокомпонентният терапевтичен ефект на изключително малки дози на веществото.
Въздух без хипобактерии и алергени. Наличието на силно диспергиран аерозол със суха сол образува среда, свободна от микроорганизми и алергени в стаята за лечение.
При смилане в халогенатори солените частици придобиват отрицателен заряд и висока повърхностна енергия поради мощно механично действие. При взаимодействие с молекулите на въздуха възниква нейната аероионизация. Отрицателните йони са допълнителен фактор за терапевтичния ефект върху организма и пречистването на околната среда. Такъв естествен метод на аеройонизация е физиологичен и безопасен.
Потдържането на стабилна влажност (40-60%) и постоянна температура (18-24 ° C) е най-благоприятната и удобна за дихателната система.
Използва се каменна сол от природни находища. Тази сол има естествени физически свойства и има постоянен състав . Изключително малките дози каменна сол не предизвикват дразнене и повишават реактивността на бронхиалната лигавица, което се наблюдава с употребата на физиологични разтвори при редица пациенти с бронхиална астма (БА) и друга белодробна патология.
Трябва да се отбележи, че понастоящем има научно обосновани данни за механизмите на действие на сухия аерозол от каменната сол (халит) върху дихателните пътища и организма като цяло. Изучаването на механизмите на действие на други природни соли (силвинит, морска сол) е трудно поради техния променлив състав, наличието на нежелани примеси и антропогенното замърсяване (морска сол).
Дизайна на солната стая е естетически привлекателен. Има положителен ефект върху психоемоционалната сфера, създават комфортни условия за процедурата.

Солната терапия е безвреден и ефективен начин за подобряване на здравето
чрез вдишване и излагане на тялото на сух солен аерозол.

Солта има антибактериално и противовъзпалително действие. Солната терапия е
подходяща и за напълно здрави деца, с цел повишаване на защитните сили на
организма. Докато получават своето терапевтично лечение или профилактика, те ще си
играят в естествен пясъчник от сол без да усетят, че са подложени на някакъв вид лечение.

При здравословни проблеми като:

 Астма
 Продължителна инфекция на горните дихателни пътища
 Респираторни болести
 Болка в гърлото / фарингит, ларингит/
 Хронично или временно възпаление на сливиците / ангина /
 Синузит
 Бронхит
 Хронични възпалителни заболявания на ушите / отит на средното ухо /
 Настинки / грип и вирусни инфекции /
 Алергии
 Сенна хрема
 Възпаление на кожата
 Дерматит
 Акне
 Псориазис
 Артрит
 Хронична умора
 Стрес
 Депресия
 Слаба имунна система
 Затруднено дишане при пушачи

лечение ще намерите в „СОЛНА СТАЯ ЦАРИГРАДСКИ КОМПЛЕКС“
гр. София, жк Дружба 2, Цариградски Комплекс, бл.282 вх. В, етаж партер

Какво предлагаме – помещението е напълно изградено от сол, като допълнение към
терапевтичния ефект върху тялото се предлага спокойствие с нежна светлина. За децата
ще е истински забавно докато подсилват своя имунитет или се лекуват в солната стая.
Тя е стерилна, има естествен пясъчник от сол, в който те могат да играят.

Времетраене – за възрастни 40 мин., за деца до 11 навършени години включително 25
мин.
Детоксикация – при вдишване на аерозол от сол по време на терапията, се активират
процесите на пречистване от токсини. Лимфата в тялото се забързва, повишава се
метаболизма , в следствие на което организма много по бързо изхвърля токсините.
При остри респираторни заболявания на дихателната система след 20-25 терапии
годишно се наблюдава от 90 %до 100% подобрение. При хронични заболявания