Халотерапия за деца

В много държави се обръща голямо внимание на спелеотерапията. Ефект от дългия престой в микроклимата на карстови и други пещери, солни мини и др. Множество клинични наблюдения са доказали, че спелеотерапията има изразен противовъзпалителен, муколитичен и дрениращ ефект, има стабилизира въздействие върху различни връзки на локални и общи защитни механизми.
Използването на халотерапия, която има изразен саногенен ефект, е много препоръчително като мярка за първична профилактика (хигиена). Особено значима група, нуждаеща се от профилактика на респираторни инфекции, са деца в предучилищна възраст. Те са особено податливи на респираторни инфекции поради недоразвити те си дихателни системи. Халогенните хигиенни процедури 2 пъти седмично с превантивна цел могат да намалят заболеваемостта от ТОРС и грип, както и риска от усложненията им при деца и юноши повече от 2 пъти. При децата с рискови фактори (чести остри респираторни вирусни инфекции, УНГ патология, полиноза, остър бронхит и пневмония) е особено препоръчително да се прави хигиена на бронхите с халотерапия. Бронхиалната хигиена е много полезна и за практически здрави деца, живеещи в мегаполиси и малки градове с развита производствена инфраструктура.
Проучванията са били в основата на разработването на диференцирани показания и противопоказания за използване на халотерапия. Халотерапията трябва да бъде включена в комплексната терапия на деца с остър продължителен бронхит, повтарящ се бронхит, обструктивен и не-обструктивен бронхит (ефикасността на халотерапията е 95-97%), бронхиална астма в периода след атаката и междуректалния период (ефективност 75-85%). Лечението при условия на изкуствена халокамера е доказано при заболявания на УНГ (при хроничен фарингит и риносинуит – кашлица, болки в гърлото, дискомфорт, които изчезват след 3-5 процедури) и кожни заболявания (атопичен дерматит, локализирани и дифузни форми при период на ремисия).