Използването на халотерапия може да помогне на тези с хронични или сезонни алергии.

В нашата ера на „фармакопеята“, когато използваните лекарства често имат странични и алергични ефекти, трябва да се обърне специално внимание на терапията без лекарства.

Солта, както знаете, има антибактериални и противовъзпалителни, муколитични свойства (подобрява отделянето на храчки).

Сухият солен аерозол, използван за халотерапия, може да намали подуването на синусите при хора, които имат алергии. Активният живот в мегаполис, където атмосферата е значително замърсена, може да доведе до алергични заболявания. Микрочастиците на солта помагат да се отървете от токсините и слузта в тялото. С всеки дъх микрочастиците на сол проникват през алвеолите на белите дробове в кръвта, за да отстранят алергените, микробите и вирусите, като същевременно укрепват имунната система. Това помага на имунната система по-добре да се бори с алергиите.

За много от нас алергиите са хронично или сезонно заболяване. Трябва да се обърне внимание на здравето, тъй като бездействието може да доведе до увеличаване на остри респираторни инфекции, симптоми на астма и проблеми с дишането.

Появата на силна хрема провокира промени в цялото тяло и може да послужи като начален стадий на алергични и хронични заболявания на бронхите и белите дробове.

Курсовете могат да се провеждат в периоди на епидемията от ТОРС или преди тях, в разгара на сезона на алергиите, както и през летния период.

За да постигнете максимален ефект, препоръчително е да провеждате сесии по време на курса всеки ден или през ден.  Между курсовете можете да посещавате солната пещера 1-2 пъти седмично .

Халотерапията може да работи като четка за зъби за белите ви дробове. Сесиите в солна пещера ще помогнат за облекчаване на симптомите на алергия чрез намаляване на слузта в тялото и засилване на имунната ви система. Ако алергиите са част от живота ви всяка година, препоръчваме ви да опитате едно от най-ефективните и безопасни лечения.

Въздухът на солената пещера е наситен с естествено вещество – лечебен силно диспергиран аерозол от естествена каменна сол, чист и йонизиран. Броят на частиците солен аерозол в един литър въздух е от 0,4 × 105 частици / l до 4,6 × 107 частици / l. Наличието на солен аерозол образува среда без микроорганизми и алергени в стаята за обработка на халогени. Според оценката на микробно замърсяване в един кубичен метър въздух, халокамерата по време на сесията съдържа от 90 до 130-200 сапрофитни микробни тела (според СЗО, въздухът се счита за стерилен, в който до един кубичен метър се откриват до 300 микробни тела). Съдържанието на микрофлора в края на сесията спада до първоначалното си ниво в рамките на 15-20 минути. В същото време санитарно-показателните микроорганизми (зелени, хемолитични стрептококи, стафилококи) не се откриват.